• Voor degene die de verdieping zoekt na het volgen van het Wijnbrevet, maar dan nog meer de aansturing naar de praktijk wenst.

  • De tussenstap tussen het Wijnbrevet (SDEN-2 | SWEN-2) en de opleiding Gastronoom/Sommelier of de Vinologenopleiding van de Wijnacademie.

  • Een cursus die de verbinding van Wijn en Spijs centraal heeft staan.

Vanaf vrijdagavond 4 november 2016.

De wereld van wijn is het afgelopen decenium flink aan verandering onderheving. Wijn staat in de zin van smaak steeds meer onder invloed van 'Techniek en marketing'.
De herkenning voor wijngebieden en druivenrassen is steeds moeilijker te vinden. We komen top landwijnen tegen, terwijl de kwaliteit van een AOP (Appelation d'Origine Protégée - voorheen: AOC), IGP (Indication Géographique Protégée - voorheen: Vin de Pays), DOC, et cetera niet altijd kwaliteit en herkenning is.

Probeer het maar te begrijpen. Bij deze wijncursus zullen we het nieuwe denken en de oude waarden met elkaar 'verbinden'.

Wijn begrijpen

Het wijnonderwijs staat onder druk, de veranderingen in de wijnwereld vragen om een structureel andere benadering.

Bij deze wijncursus staat de gastronomische optiek in de essentie van smaak centraal. Het leren begrijpen van wijn en wijntypes is de kern van de wijncursus. Deze wijncursus is gericht op de smaak van wijn en spijs.

Dit in combinatie met streek eigen producten ten overstaan van internationale combinaties.

De functie van wijn is hierbij de rode draad: waar, waarbij en wanneer drinken we de wijn? Hier zullen we ook kijken naar de invloed van kooktechnieken, sauzen en garnituren.

Gegevens

De cursus bestaat uit 6 lesavonden, waarbij de 6e lesavond tevens een klein examen is.

Alle lessen zijn op woensdag.

Aanvang 20.00 uur tot ongeveer 22.30 uur.

De kosten voor de cursus bedragen € 375,00. Dit is exclusief het boek 'Aan de slag met wijn'.

De cursus mag ook in 2 gedeeltes worden betaald.

Voor wie is deze cursus?

De gastronomische wijncursus is in principe open voor een ieder die meer van wijn wil weten en geeft dé voorbereiding voor de opleiding Gastronoom/Sommelier of de Vinologen-opleiding.
Als basis dient men de Wijnbrevetcursus te hebben doorlopen en voor degene die de gedachte hebben om de vervolgopleidingen te volgen is het zelfs vereist om het diploma van de Wijnbrevetcursus te hebben behaald.

Deze wijncursus is de eerste in zijn soort voor Nederland. In zeer veel Europese landen (Frankrijk, Engeland, Duitsland, Italie en Spanje) is deze opleiding al een feit en zijn er zeer positieve reacties van de cursisten. Voor Wijnstudie is het tweede jaar dat we deze wijncursus geven en inmiddels zijn u 4 groepen vooraf gegaan.

De wijncursus heeft een inmiddels zijn waarde ook in Nederland bewezen. Velen die deze wijncursus doorlopen hebben, konden de vervolgopleidingen met duidelijk meer gemak, plezier en begrip volgen.
Velen gaven aan dat ze na het volgen van de Wijnbrevetcursus bij ons en bij onze colega's de echte aansluiting misten. Dat begrepen wij maar al te goed, omdat de tussentap er niet was.
Door middel van deze wijncursus verkrijgen we een zeer enerverende, educatieve en begrijpelijke wijncursus.

  • Het herkennen van de belangrijkste druivenrassen (cépages) zal voor een ieder een stuk gemakkelijker verlopen, dan dat hij of zij zich mogelijk voor ogen heeft gehouden.
  • De assemblages van de belangrijkste wijnen uit bijvoorbeeld de Bordeaux zijn nu veel makkelijker herkenbaar.
  • Het kunnen onderscheiden van strakke en filmende wijnen en gerechten is nu goed mogelijk, waardoor objectief, goede combinaties nu mogelijk zijn.
  • De combinatie kunnen maken tussen de wijnen en spijzen gaat nu duidelijk optimaler en velen hebben ons aan gegeven, dat het degusteren van wijn en spijs in een duidelijk verdiepte dimensie is gekomen, waardoor het plezier van wijn en spijs nog diepgaander is geworden, dan men zich van te voren had kunnen indenken.
  • Het leren objectief te beoordelen van wijnen op basis van het kwaliteitsniveau;
    • wijn, streek, jaartal en bewaarpotentieel.
  • De invloed van de bodem, klimaat, jaartal en vinificatie leren begrijpen en door middel van deze kennen optimalere wijn-/spijscombinaties leren maken.

Cursusboek 'Aan de slag met wijn'

Als cursusboek gebruiken we 'Aan de slag met wijn'. Met dit cursusboek, de Studiewijzers, de Werkmappen, de wijnen en de begeleidende spijzen, zullen we de wijnwereld nader onder de loep nemen.

De cursus zal worden gegeven door Patrick van Mierlo - internationaal wijndocent.

Inhoud wijncursus

Tijdens alle lessen zullen we de wijnen blind proeven en leren herkennen.

We zullen de wijnen leren uitschrijven door middel van een goede proefnotitie/degustatiefiche.

Programma

Les 1: Wijntypes, vinificatie, de kern van de smaakbeleving:

  • witte, rode en rosé wijn in de mond- en smaakbeleving.
  • Meer inzicht verkrijgen in de vinificatie en de invloeden van de verschillende vinificatietechnieken.
  • gastronomische beginselenen 1.

Les 2  | 1e deel: Verschillende vinificatietechnieken naast elkaar degusteren:

  • mousserende, zoete en versterkte wijnen.
  • do's en dont's van het wijnproeven | Invloed van bodem, klimaat en jaar.

Les 2  | 2e deel: Verschillen in wijn begrijpen:

  • De drie verschillen in wijn- en spijscombinaties;
    • Parallel - dé meest duidelijke combinatie.
    • Contrast - met het mes op tafel.
    • Chocolade en ............... DROGE wijn - Match Made In Heaven.
  • invloed van de terroir, klimaat, druivenrassen, etcetera.

Les 3 | 1e deel: Terroir, een begrip op zich:

  • ......De Herkomst Proeven?.
  • gastronomische beginselenen 2.

Les 3 | 2e deel: De invloed van klimaat op de druivenrassen:

  • cool climate, mid-climate en warm-climate en de invloed van het klimaat op de uiteindelijke wijn.
  • gastronomische beginselenen 3.

Les 4: Objectief Beoordelen van Wijn op basis van Kwalitietsniveau?

  • Wijn, streek, jaartal en bewaarpotentieel zijn de sleutels tot het succes.
  • gastronomische beginselenen 4.

Les 5: Wijn en koken?

  • Combineren en invloed van kooktechnieken en sauzen.

Les 6: Grand finale:

  • De puntjes op de I.
  • De Cursus in een Notendop.
  • Wijnbrevet-Plus examen.

Cursusdata 2016 - woensdagavonden

Les 1: 4 NOVEMBER - Start voor de Weg naar Meer Wijnkennis.

Les 2:  9 DECEMBER – In het teken van Kerst

Les 3: 27 JANUARI 2017

Les 4: 17 FEBRUARI 2017

Les 5: 24 MAART 2017

Les 6: WOENSDAG 12 APRIL 2017 - Grand Finale met een Voorjaarsafsluiting.

Locatie cursus

Bij Wijnstudie.

In overleg met Wijnstudie bestaat de mogelijkheid om deze Wijnbrevet-Plus cursus op uw locatie te verkrijgen, dit bij aanmelding van 8 personen of meer.

De helft van onze opleidingen geven we op locatie bij de Horeca of wijnbranche.

Informeer naar de voorwaarden en mogelijkheden.

Kosten in overleg.

Inschrijving

Deze wijncursus zal definitief doorgang vinden.

Er zijn reeds voldoende aanmeldingen.

Schrijft u spoedig in, want vol is vol.

Aanmelden / meer informatie........