VRIJDAGAVOND 27 OKTOBER 2017 - Wijn en Spijs ook in de praktijk

Bij deze wijncursus staat de gastronomische optiek in de essentie van smaak centraal. Het leren begrijpen van wijn en wijntypes is de kern van de wijncursus. Deze wijncursus is gericht op de smaak van wijn en spijs.

De opleiding als het gaat om de verdiepte en verbrede kennis met betrekking tot wijn en spijs.
Voor anderen dé tussenstap tussen het Wijnbrevet (SWEN-3) en de opleiding Gastronoom/Sommelier of de Vinologenopleiding van de Wijnacademie.

Gecompliceerde wijnwereld

De wereld van wijn is het afgelopen decenium flink aan verandering onderheving.

Wijn staat in de zin van smaak steeds meer onder invloed van 'Techniek en marketing'.

De herkenning voor wijngebieden en druivenrassen is steeds moeilijker te vinden.

We komen top landwijnen tegen, terwijl de kwaliteit van een AOC, DOC, etcetera niet altijd kwaliteit en herkenning is.

Probeer het maar te begrijpen. Bij deze wijncursus zullen we het nieuwe denken en de oude waarden met elkaar 'verbinden'.

Wijn begrijpen

Het wijnonderwijs staat onder druk, de veranderingen in de wijnwereld vragen om een structureel andere benadering.

Bij deze wijncursus staat de gastronomische optiek in de essentie van smaak centraal. Het leren begrijpen van wijn en wijntypes is de kern van de wijncursus. Deze wijncursus is gericht op de smaak van wijn en spijs.

Dit in combinatie met streek eigen producten ten overstaan van internationale combinaties.

De functie van wijn is hierbij de rode draad: waar, waarbij en wanneer drinken we de wijn? Hier zullen we ook kijken naar de invloed van kooktechnieken, sauzen en garnituren.

Gegevens

De cursus bestaat uit 7 lesavonden + de laatste avond , waarbij er een klein examen is.

Alle lessen zijn op vrijdag.

Aanvang 20.00 uur tot ongeveer 22.30 uur.

De kosten voor de cursus bedragen € 375,00. Dit is exclusief het boek 'Aan de slag met wijn'.

De cursus mag ook in 2 gedeeltes worden betaald.

Voor wie is deze cursus?

De gastronomische wijncursus is in principe open voor een ieder die meer van wijn wil weten en geeft dé voorbereiding voor de opleiding Gastronoom/Sommelier of de Vinologen-opleiding.
Als basis dient men de Wijnbrevetcursus te hebben doorlopen en voor degene die de gedachte hebben om de vervolgopleidingen te volgen is het zelfs vereist om het diploma van de Wijnbrevetcursus te hebben behaald.

Deze wijncursus is de eerste in zijn soort voor Nederland. In zeer veel Europese landen (Frankrijk, Engeland, Duitsland, Italie en Spanje) is deze opleiding al een feit en zijn er zeer positieve reacties van de cursisten. Voor Wijnstudie is het vierde jaar dat we deze wijncursus geven en inmiddels zijn u 21 groepen vooraf gegaan.

De wijncursus heeft een inmiddels zijn waarde ook in Nederland bewezen. Velen die deze wijncursus doorlopen hebben, konden de vervolgopleidingen met duidelijk meer gemak, plezier en begrip volgen.
Velen gaven aan dat ze na het volgen van de Wijnbrevetcursus bij ons en bij onze colega's de echte aansluiting misten. Dat begrepen wij maar al te goed, omdat de tussentap er niet was.
Door middel van deze wijncursus verkrijgen we een zeer enerverende, educatieve en begrijpelijke wijncursus.

  • Het herkennen van de belangrijkste druivenrassen (cépages) zal voor een ieder een stuk gemakkelijker verlopen, dan dat hij of zij zich mogelijk voor ogen heeft gehouden.
  • De assemblages van de belangrijkste wijnen uit bijvoorbeeld de Bordeaux zijn nu veel makkelijker herkenbaar.
  • Het kunnen onderscheiden van strakke en filmende wijnen en gerechten is nu goed mogelijk, waardoor objectief, goede combinaties nu mogelijk zijn.
  • De combinatie kunnen maken tussen de wijnen en spijzen gaat nu duidelijk optimaler en velen hebben ons aan gegeven, dat het degusteren van wijn en spijs in een duidelijk verdiepte dimensie is aangekomen, waar door het plezier van wijn en spijs nog diepgaander is geworden, dan men zich van te voren had kunnen indenken.

Cursusboek 'Aan de slag met wijn'

Als cursusboek gebruiken we 'Aan de slag met wijn'. Met dit cursusboek, de Studiewijzers, de Werkmappen, de wijnen en de begeleidende spijzen, zullen we de wijnwereld nader onder de loep nemen.

Inhoud wijncursus

Tijdens alle lessen zullen we de wijnen blind proeven en leren herkennen.

De wijnen leren uitschrijven door middel van een goede proefnotitie.

Programma

Les 1: Wijntypes, vinificatie, de kern van de smaakbeleving:

  • witte, rode en rosé wijn in de mond- en smaakbeleving

Les 2: Verschillende vinificatietechnieken naast elkaar degusteren:

  • mousserende, zoete en versterkte wijnen.

Les 3: Verschillen in wijn begrijpen:

  • invloed van de terroir, klimaat, druivenrassen, etcetera.

Les 4: Terroir, een begrip op zich:

  • ......De Herkomst Proeven.

Les 5: De invloed van klimaat op de druivenrassen:

  • cool climate, mid-climate en warm-climate rassen.

Les 6: Wijn en gastronomie?

  • De basis.

Les 7: Wijn en koken?

  • Combineren en invloed van kooktechnieken en sauzen.

Les 8: Grand finale:

  • Wijnbrevet-Plus examen.

Cursusdata 2017/2018 - vrijdagavonden

Les 1: 27 OKTOBER - Start voor de Weg naar Meer Wijnkennis.

Les 2: 17 NOVEMBER

Les 3: 8 DECEMBER – In het teken van Kerst

2018

Les 4: 12 JANUARI

Les 5: 26 JANUARI

Les 6: 9 FEBRUARI

Les 7: 23 FEBRUARI - Grand Finale

Locatie cursus

Bij Wijnstudie.

In overleg met Wijnstudie bestaat de mogelijkheid om deze Wijnbrevet-Plus cursus op uw locatie te verkrijgen, dit bij aanmelding van 8 personen of meer.

De helft van onze opleidingen geven we op locatie bij de Horeca of wijnbranche.

Informeer naar de voorwaarden en mogelijkheden.

Kosten in overleg.

Inschrijving

Deze wijncursus zal definitief doorgang vinden.

Er zijn reeds voldoende aanmeldingen.

Schrijft u spoedig in, want vol is vol.

Aanmelden / meer informatie........