Het verhaal van Wijn

Het verhaal weergegeven in de geschiedenis van het product en onder het genot van een goed glas wijn met heerlijke kleine spijscombinaties.
We doorproeven 5 wijnen en vijf overheerlijke spijzen in combinatie met deze wijnen.

In het kort

In dit seminar wordt de geschiedenis van wijn door een presentatie en in het verhaal van het woord weergegeven van het eerste begin/ontdekking tot de huidige tijd. We laten u kennismaken met de geschiedenis en de functie van wijn in de afgelopen 7000 à 8000 jaar en de ontwikkeling van het cultuurproduct wijn in de wereld. We gaan een Route du Vin maken van de bakermat Georgië, via Turkije, Syrië, Libanon, Noord-Afrika naar Europa en de Nieuwe Wereld, welke door de Europeanen sterk beïnvloed is. Tevens laten we u kennis maken met de invloeden van het klimaat, de geografie, de cultuur, de economische belangen en oorlogen.

Proeven van wijnen

Natuurlijk zullen wij bij dit seminar niet vergeten om ook te proeven van het goddelijk sap. Dit doen we door bewust te proeven, maar ook door het puur genieten van een goed glas tijdens dit seminar bij de verschillende onderdelen.

Het allereerste begin

Georgië is de bakermat van de wijn, het oudste wijn producerende land van Europa, en waarschijnlijk ook van de wereld. In de vruchtbare valleien van de zuidelijke Kaukasusregio zijn sporen gevonden van de oudste gecultiveerde wijnranken en van wijnproductie in de Neolithische tijd, dat wil zeggen meer dan 7000 jaar geleden.

Er wordt ook vaak gesteld dat het woord ‘wijn’ zijn oorsprong vindt in het Georgische woord ‘ghvino’. Doordat wijnbouw zo’n lange geschiedenis kent in Georgië, zijn de tradities van wijnmaken en drinken een onlosmakelijk deel van de Georgische nationale identiteit.

De Georgiërs maken wijn al eeuwenlang op een unieke manier: het fermentatieproces vindt plaats in een grote aardewerken ton die in de grond is ingegraven. De zaden en schillen van de druiven worden na het persen in het sap gelaten. Dit proces, in combinatie met de oude, plaatselijke wijnsoorten, levert wijnen op met een geheel eigen karakter.

Het Romeinse Rijk

De periode onder de Romeinen was een periode van grote bloei. Ze cultiveerden het product verder en zorgden voor de verspreiding van de wijncultuur over Europa. Rond 600 voor Christus waren er in Italië zoveel wijngaarden dat het land de naam ‘Onotria’ verkreeg, oftewel ‘land van de wijn’. Voor de Romeinen was wijn ook bittere noodzaak, want water zat vol met ziektekiemen. De bacteriedodende eigenschappen van wijn voorkwam dat de soldaten ziek werden. De groei van het Romeinse Rijk was misschien wel mede te danken aan de wijn als genotsmiddel en medicijn.

De Middeleeuwen

Toen het Romeinse Rijk gevallen was brak er een periode van weinig beschaving aan. Het was de periode van de grote volksverhuizingen en grootschalige verwoestingen, maar gelukkig waren daar de Monniken. Je kunt eigenlijk stellen dat de monniken de wijn opnieuw uitvonden. Ze gaven een enorme ontwikkeling door, die we heden ten dage nog steeds toepassen.

Wijn en Geloof – een Heilige Twee Eenheid

We bekijken de Heilige Twee Eenheid vanaf 1115, het jaar waarin (Sainte) Bernarde de Clairveux de Cisterciënzerabdij (de witte monniken) gesticht heeft, welke gelegen is in de gemeente Ville-sous-la-Ferté in het departement Aube in Frankrijk.

De wijn als voorgeschreven medicijn door de arts

Op 29 maart 1740 publiceerde de koopmans zoon Daniel Dieter Jacobi zijn dissertatie (academisch proefschrift). In dit proefschrift werd heel duidelijk en wetenschappelijk aangegeven wat de ‘toverkracht van de wijn was als medicijn en genotsmiddel’ met de volgende verwoording in het Latijn: De venenata vini alimenti ac medicamenti optimi virtute" was. In 1803 verscheen zelfs het boek „Handbuch der praktischen Arzneimittellehre", wat eigenlijk het handboek was voor ‘Leer der geneesmiddelen’. Met als hoogtepunt de „Oinotherapie", oftewel de wijntherapie. Wijn in het teken van Champagne – de Champagne methode

De geschiedenis van deze bubbelende genotsdrank gaat een aantal eeuwen terug en we stellen dan ook dat de bakermat voor deze wonderbaarlijke drank is gelegen in de Champagne. Hier brengen we iets nuance in aan, maar verder gaan we door met Champagne. Champagne, een bruisende wijn die tijdens haar ontstaan geassocieerd werd met rijkdom, overwinning en puur genot.

Het is zo dat er in de Champagne door de Romeinen al ongeveer vanaf de 5e eeuw wijnbouw bedreven, maar het mousserende genot is van veel latere datum. Met de ontdekking van de bubbels door de tweede gisting was het of er een geheel nieuwe beschaving het licht zag. De beschaving van de ‘Belle Epoque’ was een gouden, bruisende periode voor de Champagne, waar de Champagne streek en de huizen nog steeds vol van profiteren.

De 19e eeuw

Hier kunnen we de geschiedenis volgen van azijn naar de wijn die we vandaag de dag kennen, dit door de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Wijn zit vol met microben en bacteriën welke aan de basis van de oxidatie van wijn staan. Het belang was het voorkomen dat zuurstof bij de wijn - microben en bacteriën – kon komen.

De druifluis – een luis in de pels!

De hel op de wijnaarde was de Phylloxera vastatrix (druifluis) aan het einde van de 19e eeuw. Hierdoor verdwenen zo’n 70% van de wijngaarden van Frankrijk van de kaart. Deze druifluis kwam mee vanuit Amerika door het toegenomen handelsverkeer. Men kwam er in Ohio (Amerika) achter dat daar wijnranken en de druifluis prima naast elkaar konden leven. Wij vertellen u het hoe en waarom. Deze ontdekking was zeer bepalend voor de hedendaagse wijn.

De Nieuwe Wereld verkrijgt zijn plaats in Europa

De wijngebieden van de Nieuwe Wereld – alle wijngebieden ten zuiden van de evenaar, de wijngebieden in Noord-Amerika en Azië – hebben in de afgelopen jaren een nieuwe wijnrevolutie opgang gebracht. In eerste instantie leek dit zelfs een groot gevaar te vormen voor de ‘Oude Wereld’ (Europa), maar de ‘Oude Wereld’ kon zichzelf deels opnieuw uitvinden en we praten nu al over de ‘Nieuwste Wijnwereld’, de wereld van de moderne Europese wijnen. Waarin landen als Duitsland en Oostenrijk deels voorop liepen en nog steeds voor een belangrijk deel lopen. Maar we laten u ook zien waartoe we ondermeer China in staat achten in de komende periode.

Afsluiting

In de afsluiting zullen we onder het genot van een goed glas wijn en een mooi gerecht de toekomst van de wijnwereld belichten. Komt u ook voor dit mooie seminar over de geschiedenis van misschien wel het mooiste gecultiveerde product wat de mensheid heeft voortgebracht? Wij zien u in ieder geval graag verschijnen in de wereld van Wijnstudie.