ConfrereNLLogoCYMKWelkom bij de Confrérie Néerlandaise du Vin, de professionele wijnclub van Wijnstudie Nederland.

De wijnclub Confrérie Néerlandaise du Vin heeft als voornaamste doelstelling de kennis en interesse (en plezier) in het drinken van wijn te vergroten. Daarom organiseren wij activiteiten die zowel informatief, educatief als ontspannend van aard zijn. De Confrérie is een koppeling van ‘(wijn)educatie’, ‘(wijn)cultuur’, ‘natuur’ en ‘(wijn)geschiedenis’, dit op verschillende niveaus, waardoor de beginner als evenzo de gevorderde professionele uitdaging zal verkrijgen, die privé als zowel zakelijk de duidelijke meerwaarde zal bieden.

De confrérie is toegankelijk voor absolute beginners als gevorderden met bijvoorbeeld een wijndiploma op zak. Afhankelijk van de achtergrond verkrijgt men de aansluiting binnen de confrérie. Hierdoor komt een ieder op het juiste niveau binnen de wijnbroederschap binnen. Met nadruk: inmiddels zijn er meer wijnzusters dan wijnbroeders.

Enige uitleg

Een van de doelstellingen van de Confrérie is het steeds beter leren proeven, beoordelen en genieten van wijn.  

De hoofdactiviteit bestaat uit het organiseren van professionele wijndegustaties, waarvan er zeven tot acht per jaar zullen zijn. Tijdens de bijeenkomsten maken we gebruik van presentaties, is er duidelijk uitleg over de te proeven wijnen en zullen we deels werken met proefformulieren. Door het leren denken in ingredienten en de invloeden leren begrijpen van de herkomst en de type wijnbereiding, zullen we steeds betere keuzes leren maken, dit in de zin van aankoop, maar zeker ook in de combinatie met gerechten.

Er zijn zeer veel onderwerpen tijdens de bijeenkomsten mogelijk. Enkele mogelijkheden:

 • land;
 • gebied;
 • wijntype;
 • verticale degustatie - een degustatie van één wijn/druivenras of assemblage van meerder jaargangen naast elkaar.
  We leren hierdoor goed de verschillen die ontstaan door veroudering kennen;
 • horizontale degustatie - hierbij leren we de verschillen kennen tussen de weergave van een wijn van verschillende terroirs, -vinificatietechnieken,- wijnbedrijven, prijsklassen en nog zoveel meer als mogelijkheid;
 • de invloed van spijs of klimaat (herkomst uit een koel-, mid- of warmklimaat) en et cetera.  

Tijdens de proefavonden proeven we gemiddeld 5 verschillende wijnen. Hier zit een duidelijk opbouw in. 

De confrérie zal invulling geven op theorie en praktijk, dit op het chapiter, als ook in de vorm van een syllabus en werkmap per bijeenkomst.

Wijnreis, zomerchapitre en Grand Chapitre

Wijnreis Belgie 2019Wijnreis België

Wijnreis

 • Het organiseren van een uitje binnen Nederland met betrekking tot verdere wijneducatie op plezierige en ontspannen wijze;
 • Het organiseren van minimaal een wijnreis per jaar, in het buitenland; België, Duitsland, Frankrijk, et cetera, dit met betrekking tot verdere wijneducatie op plezierige en ontspannen wijze.

  De kosten van deze wijnreis zijn afhankelijk van de locatie/land waar we heengaan. Nadat de kosten bekend zijn, zal hiervoor een aparte facturering volgen. Dit voor degene die hebben aangegeven mee op wijnreis te gaan. De weinreis is geen plicht, maar het is wel erg leuk als men wel meegaat.

Zomer Chapitre 2019Zomer-Chapitre bij 't Molenhuys te Rijkevoort
In de zomer houden we een Zomer-Chapitre. Dit Zomer-Chapitre zal op locatie geschieden. Afhankelijk van de locatie zullen de kosten hiervoor binnen de contributie vallen, mits het gaat om de wijnen.  De kosten voor de spijzen komen voor rekening van een ieder, maar hiervoor is er vooraf een speciaalbedrag afgesproken. Vaak maken we hier gebruik van wisselende Horecagelegenheden.

Zomer Chapitre 2019 3

 

 

 

 

Zomer-Chapitre

 

 

 

 

 

Grand-Chapitre
Ieder jaar is er één zeer speciale degustatie/feestavond die doorgaat onder vorm van een plechtig Grand-Chapitre. Dit is een bijeenkomst met volledige maaltijd, welke de tafelgenoegens, verschaft door de harmonie van wijnen en gerechten ……. En natuurlijk de leden in Grand-Costume du Vin (heren) en een Grand-Robe du Vin (dames). Tijdens deze avond worden de dames gekoppeld aan een van de heren en zal er overeenstemming zijn over de kleding, Kleding met een thema (2019: De Roaring Twenties) ……. De eerste dans die volgt … 

Thuis te proeven wijnen - geen plicht, wel een duidelijke meerwaarde

Het aantal wijnen in de wereld is ontelbaar. De variatie aan smaken en stijlen is al even indrukwekkend. Reden genoeg om er zo veel mogelijk van te ontdekken en de nuances te leren onderscheiden. De enige manier om dat te doen is proeven (degusteren), bij voorkeur vergelijkend.

Voor uw deelname aan de Confrérie Néerlandaise du Vin is er het advies om de ‘Thuis te proeven wijnen’ als extra bij uw lidmaatschap te nemen. U verkrijgt duidelijke aansturing voor het thuis degusteren en u kunt uw familie/vrienden laten meegenieten.

Deze ‘Thuis te proeven wijnen’ komen na elke les in een PDF-document via de mail. De wijnen kunt u na elke les bij ons meenemen.
In dit document hebben wij ook adviezen gegeven voor ‘wijn- en spijscombinaties’. Voor elke wijn hebben wij twee recepten inclusief bereiding opgenomen, waarvan een vegetarisch.

Het advies is om als eerste de wijn als ‘aperitief’ te degusteren en daarna in combinatie met spijs en het genieten kan dan beginnen.

Contributiegelden/kosten chapiters

 • De Chapiters worden georganiseerd met de contributiegelden en is inclusief het Zomer-Chapitre (exclusief spijzen).
  • Voor het seizoen 2022/2023 is er een betaling van € 285,00 voor de beginners per persoon.
   Bij overeenstemming over meer chapiters of meer wijnen, duurdere wijnen, dan doorberekening.
  • De jaarlijkse contributiekosten voor de confrérie zullen in een keer worden voldaan, exclusief de kosten voor de wijnreis en de kosten voor de spijzen tijdens het Zomerchapitre!
   • De kosten voor de wijnreis zullen apart voldaan worden op rekening van Wijnstudie.
    Dit onder vermelding van wijnreis ‘Confrérie Néerlandaise du Vin’, met datum, bestemming en lidnummer.
    De eerste gedachte is dat we hier een wijnreis van drie dagen hebben.
  • De kleine-, grote wijnreis en het diner voor het Grand-Chapitre staan los van de contributiegelden.
   Deze dienen apart te worden voldaan op rekening van Wijnstudie.
   • De kosten voor de wijnreis: dit natuurlijk alleen als men hieraan deelneemt.
  • De leden worden geacht aanwezig te zijn bij het Grand- en het Zomer-Chapitre.
  • Voor de wijnreis is er geen verplichting van deelname, maar het zou natuurlijk erg leuk zijn als een ieder meegaat. Met nadruk: bepaalde leden zullen niet meegaan, maar de gezelligheid van deze leden tijdens de chapiters zal ongekend zijn!

Individuele leden kunnen een speciale taak verkrijgen binnen de confrérie. Door deze taak kan het zo zijn dat een deel van de contributie komt te vervallen of er is een uitbetaling in natura.

Heb ik uw interesse gewekt?

De hoop is dat ik uw interesse heb gewekt, want dan zie ik graag uw reactie verschijnen en zal ik u voorzien van meer informatie, dit indien noodzakelijk.

Loop een avond mee en ervaar de confrérie in de praktijk voor de speciale prijs van 25 Euro. Deze 25 Euro verkrijgt u in mindering bij de definitieve deelname aan de Conrérie. Definitief instappen kan gedurende het gehele jaar. U hoeft dan enkel te betalen voor de resterende data.

Door het klikken op de onderstaande button 'aanmelden/meer informatie', kunt u uw reactie verzenden, waarna ik contact met u zal opnemen.

Aanmelden / meer informatie........   

Alvast hartelijk dank voor uw aanvraag van meer informatie of uw aanmelding.

Met vineuze groet,

Uw Grand-Commandeur,

Patrick van Mierlo