Algemeen

Wijnland OostenrijkOostenrijkse wijn    Wijngaard in Wagram

De tijden van kredietcrisis en de de daaropvolgende economische crisis heeft Oostenrijk, wat wijnverkopen betreft, een zeer goed jaar achter de rug, aldus de Österreichische Weinmarketingservicegesellschaft - het ÖWM, gevestigd te Wenen.

In 2008 groeide zowel de export, als de afzet op de Oostenrijkse thuismarkt aanzienlijk, wat betekent, dat de Oostenrijkse wijnsector kan terugkijken op het meest succesvolle jaar ooit. De Oostenrijkse wijnexport groeide in 2008 met 6,9 % naar volume gemeten en met maar liefst een waardestijging in Euro’s van 8,5%, ten opzichte van het jaar daarvoor.

Oostenrijkse wijnexport 2008      Oostenrijkse wijnexport 2009

Oostenrijkse wijn is synoniem aan kwaliteit, en geeft wijnen in een iets hogere prijsklasse, maar eenmaal gedronken, dan werkt het als een verslaving in positieve zin! Wijndeskundigen als vinologen en sommeliers over de gehele wereld spreken inmiddels voor de meeste Oostenrijkse wijnen als zijnde “de top van de top”. We kunnen spreken over de koninginnen van de wijn; frisse, lichte, toegankelijke karakter wijnen.

De betere horeca heeft Oostenrijkse wijn inmiddels geheel in de armen gesloten, want door de eigenschappen van vele Oostenrijkse wijnen zijn deze uitgebreid gastronomisch inzetbaar. In de Oosterse keuken zijn vele Grüner Veltliners hét alternatief.


Biologische wijnbouw Duitse wijnen; een verbluffende comeback. Duitse wijn -Wereldklasse

Zoals het Informatiebureau voor Duitse wijn aangeeft; EEN WERELD VAN GENOEGEN.

Waarom zou je in vredesnaam iets van Duitse wijnen moeten afweten?
Na alle ‘zoete’ en ‘goedkope’ wijnen uit de jaren ‘60 en ‘70, hebben vele de Duitse wijnen verlaten en zijn naar andere wijnen opzoek gegaan. Logisch als de Duitse gedachte in de jaren ’60 en ’70 gericht was op het produceren van deze inferieure wijnen.

Inmiddels zou je de vraag moeten omdraaien; Wat mis je als je de wijnen uit Duitsland níet kent? Een stuk drink plezier! Een wereld van genoegen. Immers, maar weinige andere wijnlanden hebben zo’n onvoorstelbaar grote keuze aan uitstekende, gastronomische wijnen. Een zo breed palet aan druivenrassen, een zo lange traditie in wijnbouw en in wijn maken. Wie Duitse wijnen wil ontdekken, kan zich voorbereiden op een haast eindeloze ontdekkingsreis langs het beste van het beste. Maak de keuze voor kwaliteit en haal bij de vakhandel de Duitse wijn, zoals VinsdePatrick in Nijmegen en je zult verrukt zijn!

Voor zo’n ontdekkingsreis hoef je geen wijnkenner te zijn. Wat namelijk van doorslaggevend belang is, is wat er in de mond gebeurt en wat voor drinkplezier je ondergaat. Dat kan iedereen ondervinden, al vanaf het eerste glas wijn.

Maar net zoals het oog mee eet, zo kan ook kennis van zaken het genoegen extra verhogen.
Wanneer je de wijnproducent kent, het gebied hebt bezocht, of weet hoe lang een wijn kan rijpen – dat alles kan van invloed zijn op de stemming bij het drinken van een wijn. Want is genieten van wijn niet vooral een kwestie van gevoel?

Als laatse kunnen we zeggen dat de Duitse wijnboeren de ogen hebben geopend naar de Nieuwe Wereld en hebben de etikettering vernieuwd en doen duidelijk onderzoek naar dat wat de klant wil! Tevens zien we dat Duitse wijnboeren, evenals hun Oostenrijkse collega’s zich sterk maken voor biologische wijnbouw.

We kunnen dan alleen maar zeggen; ga de ondekkingsreis aan en keer niet langer de rug naar de Duitse wijn!

Wijnoogst in Duitsland Regenboog boven Duitse wijngaard